Verhaal

Pleintjes VS Playstation met Soufiane Touzani

Hoe zien jongeren de toekomst van hun stad? Wat missen ze en waar kunnen ze makkelijk zonder? Voetballer Soufiane Touzani nodigde Rotterdamse jongens uit om naast hem op de bank te komen zitten en vroeg ze het shirt van het lijf.

Touzani: Denk je dat jongeren nog meer gaan gamen dan nu al het geval is?

Fouad: “Denk het wel, ik ben bang dat de boys straks niet meer op straat voetballen en de PlayStations alles gaan overnemen.”

Arthur: “Nee, technologie gaat voetbalpleintjes juist vooruit helpen! De doelen worden elektronisch, lampen erbij en zo. Het wordt alleen maar harder, ik weet ’t zeker.”

“Als mijn vriendin een robot is, dan heet ze Sandra. Sandrobot! ”

Arthur

Touzani: Gaan robots ons leven en ons werk overnemen?

Koen: “Ik studeer ICT, dat wordt alleen maar groter. Ik krijg méér werk aangeboden straks.”

Arthur: “Of het zou kunnen dat ik in de toekomst een robot als vriendin heb? Ik weet het niet, ik zou het wel hard vinden, wel cool…. Waarom niet, als ze gewoon lekker is?! Je hoeft niet meer je best te doen voor iemand, ze is toch een robot.”

Touzani: Waar werk je over twintig jaar?

Koen: “Waar ik dan werk? Zie je dat hoge gebouw, daar zit ik op de bovenste verdieping, dat is dan mijn office. Maar eigenlijk ben ik daar nog helemaal niet mee bezig. Ik studeer in Rotterdam omdat het de stad van de kansen is. Hier gebeurt veel. Dit wordt de grootste stad van Nederland denk ik, we gaan Amsterdam inhalen.”

Touzani: Wat mis je in de stad?

Fouad: “Wat ik vooral zie is dat de jongeren niet echt een plek hebben om naartoe te gaan. Als ik kijk naar mijn jeugd, toen gingen we naar buurthuizen, pingpongen, siroop drinken, weer terugkomen. Dat was echt je tweede huis. Nu zie ik de boys op de hoek. Als ik naar mijn buurt kijk, daar zijn de buurthuizen gewoon gesloten.”

Touzani: Wat zou je vinden van open buurthuizen? Waar een voetbalpleintje is, waar jij je muziektrack kan opnemen, er is muziek, wifi… 

Fouad: “Jaaa, met gratis wifi trek je iedereen, we hebben het over technologie toch? Zulke dingen moet je inzetten!”
Koen: “Ik denk echt dat we een voorbeeldstad worden. Niet denken: Nederland is Amsterdam. Nederland is Rotterdam. Dat wordt het gewoon.”