Auteur Ilse Breget
Verhaal

Duurzaam in 2037.

 

 

SCHONE LUCHT.

“Groen, is het eerste waar ik aan denk bij een leefbare stad; aan een gevoel van ruimte. Het transport in de stad moeten we veranderen, zorgen dat er minder herrie is. Winkels met elektrische auto’s bevoorraden bijvoorbeeld.

 

Elke grote stad heeft een uitdaging wat betreft uitstoot. Rotterdam groeit, wordt steeds drukker. We hebben nu die emissiezone en je ziet steeds meer OV-fietsen. Dat scheelt.

 

Deelauto’s zijn een goede oplossing. Als je tegenwoordig onder de dertig bent, is een auto bezitten sowieso niet haalbaar. Het is een gedachte van gister: niet te betalen en je kan hem toch nergens parkeren. En daarbij, in de wereld van morgen woon en werk je in een en dezelfde stad, dat maakt een auto overbodig.

 

Het zijn kleine stappen waar ik het over heb. Waar het echt om gaat is energie. Zonder overstap naar duurzame energie redden we het niet. En: Rotterdam moet zelfvoorzienend worden.”

<p>Lorenzo van Galen<br />
De Wereld van Morgen Podcast</p>

Lorenzo van Galen
De Wereld van Morgen Podcast

KÚNNEN BEWEGEN.

“Faciliteer het fietsen, gooi de brommers eruit, stimuleer het delen van elektrische auto’s. We moeten immers nog wel kúnnen bewegen in zo’n drukke stad. Maak fijne brede fietspaden. En mooie parkeerplekken voor fietsen. Ruim en met een groen haagje eromheen, vóór de ingang van gebouwen. Daarom ga je immers op de fiets, om er direct te zijn.

 

Ik ben veel bezig met groen in de stad. De Groene Connectie bijvoorbeeld, is een wandeling langs groene initiatieven in Delfshaven. Groen nodigt uit tot beweging, tot iets dóen: om doorheen te lopen, om keihard in te werken, of om samen te genieten van de schaduw.

 

Naast het fysieke effect op je gezondheid, bevordert groen het sociale, de omgang tussen mensen. Rotterdam heeft meer plekken nodig waar je in het groen kan zijn. Hoeveel bestrating heb je echt nodig? Er kan best wat stoep uit.”

<p>Nienke Bouwhuis<br />
Architect en oprichter Krachtgroen</p>

Nienke Bouwhuis
Architect en oprichter Krachtgroen

BEWUST ENERGIE GEBRUIKEN.

“Groene gebouwen die energie kunnen leveren, daar denk ik aan. En dat kán. Ze maken de
lucht en het water schoon en koelen de stad.
Het mooie is, dat kan op een natuurlijke manier met wat lokaal voorhanden is.

 

Bewust energie gebruiken is ook materiaal weer opnieuw gebruiken. We kennen nu nog de term afval, maar dat woord zal verdwijnen denk ik. Iets dat verder onbruikbaar is, bestaat namelijk niet. Alles is grondstof.

 

Nu rommelen we maar wat aan met afval. Het is in feite nog één heterogene stroom. Hergebruik kost daardoor veel moeite. De oplossing zit in dingen homogeen maken en standaardiseren. Bijvoorbeeld één soort bioplastic, of bouwmateriaal met dezelfde lengte, breedte en hoogte. Dan ontstaan er meerdere afvalstromen, die je makkelijker kan onderscheiden en benutten. Sinaasappelschillen zijn zo’n afvalstroom; een hele waardevolle.
Met Van Blankensteyn maken we er zeep van. Het maakt écht schoon. En, je kan nog veel
meer met die schillen.”

<p>Alexander Prinsen<br />
Zero waste consultant</p>

Alexander Prinsen
Zero waste consultant

GROEN.

“Een natuurlijke omgeving is goed voor mensen. Om een stad als Rotterdam leefbaar en gezond te houden, moeten we daarin investeren. Wat mij betreft: als het kan, een groen dak erop.

 

Begroeid dakoppervlakte is ook goed voor bijvoorbeeld bijen en vogels. Je geeft een stukje natuur terug. Bovendien is het een goede waterbuffering, om piekbelasting van het riool te voorkomen tijdens hoosbuien.

 

Zelf kom ik uit Pernis. Een dorpje dat niet groter kan worden. Het ligt ingeklemd tussen de Maas, Shell, de snelweg en een bedrijventerrein. Heerlijk rustig en groen.

 

Rotterdam is nu erg aantrekkelijk. Er komen veel mensen op bezoek en we krijgen veel aandacht. Eindelijk hebben we door op wat voor mooi plekje we hier zitten. Mobiliteit is daarom een belangrijk onderwerp. Vervoer over water is goed, maar een metrolijntje erbij zou niet gek zijn.”

 

Fotografie: Chris Bonis

<p>Dinant Verschoor<br />
Specialist duurzame daken</p>

Dinant Verschoor
Specialist duurzame daken