Auteur Mo Kruisman
Verhaal

Baan van de toekomst of de toekomst van je baan.

Je hebt een job, maar bestaat die ook nog in 2037? Blijft het vak waarvoor je bent opgeleid zoals het is of ziet het er compleet anders uit in de toekomst? Vier Rotterdammers stellen zichzelf de vraag.

HUISARTS    

Atabey Senyurek, huisarts Rotterdam

“Mensen zijn in de toekomst nog beter geïnformeerd, dat brengt het gesprek tussen huisarts en patiënt op een hoger niveau.”

“De ‘zorghokjes’ gaan verdwijnen. Curatieve zorg, chronische zorg en welzijn gaan op in een integrale zorgsector. Het is niet effectief om iemand met veel sociale problemen en stress alleen voor zijn stress te behandelen, zonder aanpak van zijn andere problemen.”

“Ik voorzie zorg-wijkteams, aangestuurd door de huisartsenpraktijk. Het verblijf van een patiënt in het ziekenhuis wordt steeds korter en dat maakt het traject daarna steeds intensiever. Ouderen wonen langer thuis en psychiatrische patiënten worden ambulant begeleid. De zorg komt dan allemaal in het vangnet van de huisarts. Onze taak zal voor een deel veranderen naar delegeren en aansturen van bredere teams.”

BANKIER    

Jan Nieuweboer, Rabobank

“Je bankzaken zijn in de toekomst onderdeel van je dagelijkse activiteiten. Je wasmachine rekent vanzelf af met het goedkoopste energiebedrijf van dat moment. Spaargeld wordt automatisch daar gestald waar je het beste rendement haalt. Technologie regelt het onder water voor je.”

“De invloed van technologie op banken is enorm. Jouw data zullen ook echt van jou zijn. Het zal overal voor je beschikbaar zijn en de basis vormen voor alle transacties. Maar als jouw data echt van jou zijn, dan moeten banken ongelooflijk veranderen om relevant te blijven.”

“Wie weet is rond 2037 geld niet meer nodig. Iets van waarde is niet altijd in geld uit te drukken. We handelen onderling en betalen onderling. Zonder tussenkomst van banken. Met geld? Of iets anders van waarde. Ruilhandel van de nieuwe tijd.”

ILLUSTRATOR  

Ron Schuijt, illustrator, animator

“Illustraties worden interactief, de illustratie reageert op jou. Dat kan augmented reality zijn via je scherm of een game. De grenzen tussen game, illustratie en animatie vervagen.”

“Ik denk dat je als illustrator gaat werken met hybride oplossingen: stock beelden die je op allerlei manieren kunt aanpassen.”

LERAAR 

Karin Hut, docent Grafisch Lyceum

“Alles wat je over een onderwerp wilt of moet weten kun je als leerling zelf makkelijk op internet vinden. Leraren worden coaches en de toegevoegde waarde van de leraar is maatwerk en persoonlijk contact. Met de nadruk op persoonlijk.”

KRAANMACHINIST    

Jan Peeman, Maasvlakte 2

“De automatisering is niet te stoppen. Er zal geen machinist meer op de kraan zitten, maar er is altijd wel een operator nodig. Ook met de nieuwste kranen is er bij het lossen op het schip mankracht nodig omdat de omstandigheden nooit honderd procent controleerbaar zijn.”

“Machines dragen geen verantwoordelijkheid. In de haven zullen altijd mensen werken. Ik kan het me in ieder geval niet anders voorstellen.”

 

Illustraties: Chris Versteeg